Vaccinium macr. Pilgrim to zimozielona, płożąca krzewinka. Dorasta do 30cm wysokości. Pędy osiągają 150cm długości. Roślina bardzo szybko przyrasta, tworząc zielony, kwitnący i owocujący dywan. Jesienią liście przebarwiają się na oszałamiający, czerwony kolor.
Żurawina kwitnie od lipca. Owocowanie rozpoczyna się we wrześniu. Owalne, twarde owoce są najpierw jasnożółte, gdy dojrzeją stają się czerwone i aż do grudnia pięknie wyglądają w jesiennym słońcu. Osiągają wielkość 0,8 - 1,5 cm., waga jednej jagody ok. 1,5 grama
Owoce żurawiny są zbyt cierpkie do bezpośredniego spożycia. Doskonale nadają się na przetwory np. sok żurawinowy, konfitura, nalewka czy jako suszona żurawina.
Ma właściwości lecznicze, zapobiega przeziębieniom, chorobom serca, chorobom wrzodowym, zakażeniom pęcherza i dróg moczowych, obniża poziom cholesterolu. Zawiera przeciwutleniacze i witaminy:A, C, B1, B2, B6.
Lubiana za zdrowe owoce, może także być piękną ozdobą ogrodu.
Żurawina wielkoowocowa naturalnie występuje na torfowiskach Ameryki Północnej.
Co 2-3 lata, wiosną zaleca się przycinanie najdłuższych poziomych pędów, co wpłynie na obfitsze owocowanie.
Warunki uprawy.
Stanowisko słoneczne i osłonięte od wiatru.
Preferuje gleby wilgotne, próchniczne, o odczynie kwaśnym. Podczas upałów należy roślinę podlewać.
Odporna na mróz i rzadko atakowana przez szkodniki i choroby.
Przedmiotem sprzedaży jest roślina ukorzeniona w doniczce C-2 , ładnie rozkrzewiona.
Oprac. J.OZ
|