Kwitnie i owocuje obficiej niż gatunek. Charakteryzuje się większymi i bardzo smacznymi owocami. Dereń jadalny zaczyna produkcyjnie plonować w 3-4 roku uprawy, plenność zależy wieku rośliny i waha się od kilku do 100 kilogramów z jednego drzewka. Golden Glory ma wyprostowany pokrój i dorasta do 3-4m wysokości, ponieważ jest niewielki nadaje się nawet do małych ogrodów.
Golden Glory jest pochodzenia amerykańskiego, został wprowadzony przez Synnesvedt Nursery Spółka w Illinois. Jest laureatem nagrody Garden Merit, przyznanej przez Królewskie Towarzystwo Ogrodnicze.
Dereń jadalny jest uprawiany głównie dla kwaskowatych owoców, ale może być również interesującą dekoracją ogrodu. Szczególnie atrakcyjny wczesną wiosną, kiedy to na bezlistnych jeszcze pędach pojawiają się skupiska żółtych kwiatów. Okres kwitnienia rozpoczyna się już pod koniec marca i trwa kilka tygodni. Kwiaty miododajne, o intensywnym zapachu, przyciągają do ogrodu liczne gatunki owadów. Roślina jesienią ponownie zwraca na siebie szczególną uwagę. Wtedy na krzewie widoczne są malownicze, czerwone owoce. Dojrzewają w sierpniu i wrześniu. Owoce błyszczące, o soczystym miąższu długości około 2cm. Jadalne i bardzo zdrowe, początkowo o cierpkim smaku, stają się słodsze w miarę dojrzewania.
Dereń jadalny, zwany tez dereniem właściwym to krzew lub niskie drzewo, dorastający zwykle do 3-5m wysokości. Roślina jest łatwa w uprawie i z powodzeniem można polecić ją osobom początkującym.
Owoce derenia jadalnego zawierają dużo witaminy C, żelaza, a także potasu, wapnia, fosforu, magnezu, cynku, miedzi i manganu. W medycynie ludowej zaleca się spożywanie owoców na zaburzenia żołądkowo-jelitowe, działa również moczopędnie. Można spożywać je na surowo lub wykorzystać do robienia przetworów: konfitur, dżemów, galaretek, lub słynnej nalewki – dereniówki.
Naturalnym siedliskiem krzewu jest południowo-wschodnia Europa, Kaukaz i zachodnia Azja.
Doskonale sprawdza się jako roślina ozdobna, w kompozycjach naturalistycznych. Nadaje się do sadzenia w formie żywopłotu. Gałązki derenia mogą być piękną dekoracją wnętrz. Podobnie forsycję, na przełomie lutego i marca można ściąć gałązki i podpędzić w wazonie.
Warunki uprawy.
Preferuje lekkie, próchniczne i wapienne podłoże, ale dobrze rośnie na każdej glebie.
Lubi stanowiska zaciszne, słoneczne lub półcieniste, w cieniu słabiej owocuje i ma luźniejszy pokrój.
Toleruje suszę i zanieczyszczone powietrze.
Całkowicie mrozoodporny..
Sadzonka szczepiona , ukorzeniona w donicy C-5 o wys. 100-120
|