Rzadko spotykany krzew o niezaprzeczalnej urodzie i jadalnych owocach.
Roślina o kulistym pokroju, w naszym klimacie dorasta do 2m wysokości. Ozdobna z liści, które mają kolor srebrzystoniebieski, są eliptyczne o długości 2-6cm.
W kwietniu, jeszcze przed rozwojem liści pojawiają się pachnące, żółte kwiaty, zebrane w szczytowe kwiatostany. W sierpniu kwiaty ustępują miejsce owocom. Są to czerwone pestkowce o długości 4-6mm. Owocujący krzew jest bardzo widowiskowy, czerwone kuleczki na tle srebrzystych liści wyglądają zjawiskowo.
Owoce szeferdii są jadalne, w smaku przypominają czerwona porzeczkę. Można je wykorzystywać do przyrządzania galaretek, dżemów, win oraz do suszenia i mrożenia. Są również przysmakiem dla ptaków.
Roślina pochodzi ze środkowej części Ameryki Północnej, ma małe wymagania uprawowe i jest całkowicie odporna na mróz. Warto zaprosić ją do swojego ogrodu.
Doskonale sprawdza się w małych jak i większych ogrodach, zarówno jako soliter jak i w grupach roślin kontrastując barwą liści. Nadaje się na żywopłoty, ponieważ dobrze znosi przycinanie i formowanie.
Warunki uprawy.
Gleba wapienna, przepuszczalna, dobrze rośnie nawet na piaszczystych.
Preferuje stanowisko słoneczne. Dobrze znosi wiatry i susze.
Odporna na zanieczyszczenie powietrza i zasolenie.
Całkowicie odporna na mróz, nie wymaga okrywania na zimę.
Roślina w doniczce C-2 o wysokości ok.40 cm.
Ciekawostka- Amerykanie oraz Kanadyjczycy używają owoców szeferdii do wyrobu smacznych dżemów, galaretek i soków.
Indianie jedli owoce suszone.
Roślina w doniczce o wysokości ok.40 cm.
opr.DE
|