Białe dzwonkowate kwiaty o przyjemnym zapachu zwabiają do ogrodu pszczoły i motyle. Okres kwitnienia przypada na kwiecień i trwa 2-3 tygodnie.
Kwiaty ustępują miejsca bardzo ciekawym owocom. To „nadmuchane”, 2–3-komorowe torebki o pergaminowych ścianach, wewnątrz których znajdują się duże, twarde, brązowe, nasiona. Owoce z czasem zmieniają kolor z zielonego na żółty do brązowego. Pozostają na krzewie przez całą zimę. Są niezwykle atrakcyjne i intrygujące.
To duży liściasty krzew lub małe drzewo, dorasta do 5 m wysokości. Kwiaty, ciekawa kora, oryginalne owoce i liście zapewniają całoroczne zainteresowanie rośliną.
Liście ciemnozielone, trójlistkowe, co odróżnia odmianę od naszej rodzimej kłokoczki południowej (Staphylea pinnata).
Warto znaleźć miejsce w ogrodzie dla tajemniczej i magicznej kłokoczki. To atrakcyjna i niespotykana roślina.
Staphylea trifolia pochodzi z wschodniej części Ameryki Północnej. Jej nasiona są jadalne, spożywane na surowo smakują jak orzechy. Z nasion wytwarza się olej stosowany do celów kulinarnych.
Rodzaj kłokoczka Staphylea był już znany w starożytności wykorzystywano ją do celów magicznych, ponieważ wierzono, że chroniła przed złymi duchami czy piorunami.
Owocostany z nasionami poruszane przez wiatr charakterystycznie klekoczą, stąd wzięła się nazwa: kłokoczka.
Rzadko wykorzystywany krzew, tolerujący cień jest idealny do nasadzeń w miejscach zacienionych, gdzie inne rośliny nie chcą rosnąć, np. w sąsiedztwie dużych drzew liściastych.
Warunki uprawy.
Preferuje stanowisko półcieniste.
Gleby wilgotne i żyzne.
Roślina całkowicie mrozoodporna.
Roślina ukorzeniona w doniczce 3 litrowej o wysokości 100,120 cm
|