Dekoracyjne owoce zdobią jarząb już od września, października,Owoce kuliste , lekko spłaszczone w kolorze czerwono-pomarańczowym zebrane w duże baldachogrona.średnica pojedynczego owocu ok.15mm.
Jadalne , w odróżnieniu od jarzębiny nie mają posmaku goryczki. Bardzo długo utrzymują się na drzewie.
Nadają się na przetwory - dżemy , konfitury , nalewki.
Stanowią również pokarm dla wielu ptaków.
Drzewo dorasta do 10m,korona regularna.Początkowo kształt korony jest stożkowy , w miarę wzrastania drzewa korona jest kulista.Rozpiętość korony ok.5m. Gęsto ulistniona.
Liście zielone, o płytkich klapach , od spodu szare -pokryte kutnerem, lekko owłosione, lekko piłkowana blaszka liściowa.
Kwiaty w kolorze białym, okres kwitnienia przypada na miesiąc maj.
Jesienią liście przebarwiają się na kolor żółty , pięknie kontrastujący z owocami.
Drzewo o wolnym przyroście.
Mrozoodporność bardzo duża.
W Polsce jarząb szwedzki objęty jest ścisłą ochroną.
Warunki uprawy:
Jarząb szwedzki jest drzewem zupełnie niewymagającym i odpornym na choroby.
Preferuje stanowiska słoneczne , ale równie dobrze będzie rósł w miejscach półcienistych , a także cienistych.
Drzewo bardzo odporne na suszę.
Przy sadzeniu jarząbu szwedzkiego musimy brać pod uwagę jego docelową wielkość , należy go sadzić w odległości
od budynków 6,8m.
W przypadku konieczności cięcia należy je wykonywać późną jesienią.
Drzewo ukorzenione w doniczce 15 litrowej , o wysokości 180-200 cm.
|