Niezwykle ozdobne, pełne wigoru pnącze, chętnie goszczące w naszych ogrodach głównie ze względu na walory dekoracyjne. Fantastycznie wspina się po podporach , rozprzestrzeniając swe pędy sowicie okryte dużymi, atrakcyjnymi liśćmi.
To pnącze rośnie szybko, rocznie nawet ponad 2 m, zagarnia sobie otoczenie wspinając się za pomocą wąsów czepnych i finalnie może osiągnąć około 15 m wysokości. Szczelnie okrywa się listowiem. Blaszki osadzone na sztywnych, czerwonawych ogonkach są dość grube, z widocznym, gęstym i głębokim użyłkowaniem i bardzo okazałe o długości do 25 cm. Przybierają owalny kształt, są wyraźnie klapowane, o drobno i nieregularnie ząbkowanym obrzeżeniu. Wiosną i latem rozwijają się w kolorze ciemnej zieleni, jesienią rozpalają krajobraz mozaiką gorących odcieni począwszy od żółci i pomarańczu przez głęboką, winną czerwień i szkarłat po brąz.
Na przełomie maja i czerwca zakwita – zielonkawe, niepozorne kwiaty zebrane są w luźne wiechy. Z początkiem jesieni dojrzewają owoce – nieduże jagody o średnicy poniżej 1 cm w kolorze ciemnofioletowym zwisają w gronach ukrytych pod listowiem. Są jadalne jednak kwaśne i cierpkie.
Pochodzi z Azji, naturalne siedliska znajdują się na obszarze Japonii, Korei oraz we wschodnich Chinach aż po Syberię.
Warunki uprawy:
Stanowisko – urośnie w miejscach pół cienistych, ale najlepiej się czuje, przebarwia i prezentuje w pełnym słońcu.
Gleba – najokazalsze egzemplarze uzyskamy na podłożu żyznym, zasobnym, przepuszczalnym, ale stale umiarkowanie wilgotnym.
Mrozoodporna, z powodzeniem może być uprawiana nawet w najzimniejszych zakątkach kraju nie wymagając okrycia. W pierwszych latach warto silnie przyciąć, by ładnie rozkrzewiło się u dołu, w kolejnych latach wskazane są cięcia korygujące, najlepiej późną jesienią.
Doskonałe pnącze do okrywania dużych altan, wysokich ogrodzeń, ścian i murów. Z powodzeniem może być wykorzystywana w zieleni miejskiej. Owoce i liście znajdują zastosowanie w kuchni.
Roślina ukorzeniona w doniczce C-2.
|