Roztacza mocny, świeży zapach i przybiera oryginalne srebrzyste zabarwienie. Choć znajduje szereg zastosowań jako roślina zielna, to jej walory dekoracyjne sprawiają, że w kwietnym ogrodzie stanowić będzie nie lada atrakcję.
Kanciaste, stosunkowo cienkie, ale sztywne pędy wznoszą się wyprostowane na wysokość do 90 cm. Nie należy do inwazyjnych roślin, ale szybko i ładnie się rozrasta formując zwarte, strzeliste kępy o średnicy od 30 do nawet 90 cm.
Pokrój wyśmienicie zagęszcza szalenie obfite i urokliwe ulistnienie. Blaszki niemal siedzące, okazałe bo wielkości około 5 cm, w zarysie jajowatolancetowate z ostrym wierzchołkiem i nieregularnymi, niekiedy subtelnie falowanymi marginesami. Ich powierzchnia w kolorze ciemnej, stonowanej zieleni wydaje się być pokryta srebrzystym pyłem, jest lekko omszona. Po potarciu liście wydzielają intensywny miętowy aromat.
Szczyty pędów zwieńczone są oryginalnymi kwiatostanami – to zwarte, krągłe koszyczki u podstawy udekorowane zielonosrebrnymi przylistkami. Kwiaty w smukłych pąkach zielone, rozwijają się stopniowo od zewnętrznych okółków ukazując swe dwie maleńkie wargi w kolorze jasnego różu zmieszanego z mlecznym fioletem. Utrzymują się na roślinie od połowy lata aż do początku jesieni, stanowią cenny kąsek dla pszczół i motyli, a jednocześnie odstraszają komary.
W naturze porasta łąki i pola we wschodnich regionach Ameryki Północnej.
Warunki uprawy:
Stanowisko – najładniej kwitnące okazy otrzymamy w miejscach słonecznych, ale rośnie całkiem dobrze również w tych lekko zacienionych.
Gleba – lubi podłoże żyzne, o umiarkowanej wilgotności i przepuszczalne. Toleruje okresowe niedobory wody.
W pełni mrozoodporna, zimuje nie wymagając okrycia na terenie całego kraju.
Niezwykłe wrażenie robi w nasadzeniu grupowym – daje efekt zielonej rośliny okrytej w środku lata lśniącym szronem. Z pewnością możemy wprowadzić ją do ogrodów wiejskich, naturalistycznych i na kwietne łąki, a jeśli lubimy zapach mięty to posadzona wzdłuż alejki wytyczy jej pachnące i barwne obrzeżenie. Znajduje zastosowanie w kuchni, wykazuje również właściwości lecznicze.
Roślina ukorzeniona w doniczce C-2.
|