Hibiskus bylinowy Cherry Cheesecake – Hibiscus Cherry Cheesecake

Cena za sztukę:

69.00 

Availability: Na stanie

Zamówienia telefoniczne

605 433 164
od 9 do 17

Zamówienia e-mail

biuro@ogrodkroton.pl

Nasze Social Media

adres strony na Faceboku

Hibiskus bylinowy Cherry Cheesecake to odmiana, która oczarowuje wprost wielkością i wybarwianiem się kwiatów. Należy do słynnej ze swej wytrzymałości i odporności serii Summerific. Choć dość późno rozpoczyna sezon każąc na siebie czekać, to rusza z impetem i pełna wigoru. Warta jest polecenia nie tylko wielbicielom hibiskusów, ale godna szerszego rozpropagowania.

To wieloletnia bylina zielna o drewniejących częściowo pędach. Sztywne, proste łodygi dorastać mogą do niemal 1,5 m wysokości. Są liczne i ładnie się rozgałęziają tworząc tym samym gęstą, krzaczastą kępę, o zgrabnym, niemal kulistym zarysie i rozpiętości blisko 1,5 m.

Listowie dekoracyjne i obfite, wypełnia pięknie sylwetkę. Blaszki liściowe przypominają nieco te u klonów, są mocno powcinane o 3 lub 5 smukłych, owalnych klapach z ząbkowanymi obrzeżeniami i długimi, ostrymi wierzchołkami. Powierzchnia w kolorze stonowanej, świeżej zieleni z widoczną, atrakcyjną siecią czerwonego użyłkowania. Jesienią natomiast liście przybierają barwę złocistego bursztynu.

Pierwsze kwiaty pojawiać mogą się już z końcem lipca i od razu przykuwają wzrok. Okazałe, o średnicy nawet powyżej 25 cm, złożone z 5 zachodzących na siebie płatków, które rozkładają się niemal płasko. Na ich śnieżnobiałej rozmywają się w malinowe smugi, a z głęboko wiśniowego oka rozchodzi się tak samo wybarwione, gęste unerwienie. Na takim tle wybija jeszcze ze środka, kontrastowy, kremowy prętosłup. I choć pojedynczy kwiat utrzymuje się nie dłużej niż 3 dni, to ich obfitość i systematyczne wybijanie z pąków sprawia, że kępa eksploduje kwieciem nawet jeszcze we wrześniu.

Odmiana mieszańcowa wyhodowana w 2009 roku przez Clarence\’a H. Falstada w amerykańskim mieście Zeeland w stanie Michigan. Wprowadzona na rynek ogrodniczy w 2012 roku za sprawą firmy Walters Gardens i od 2015 roku objęta prawami licencyjnymi.

Warunki uprawy:

Stanowisko – preferuje miejsca widne, świetnie rośnie w pełnym słońcu; by uzyskać najlepsze efekty zapewnić powinniśmy przynajmniej 6 godzin w promieniach słonecznych.

Gleba – potrzebuje żyznego podłoża, z dużą zawartością składników organicznych, o stałym, wysokim poziomie wilgotności przez cały rok i zarazem doskonałej przepuszczalności.

Toleruje spadki temperatury do około -34°C, a więc z powodzeniem zimować może na terenie całego kraju. Zaleca się jednak ściąć pędy kilka centymetrów nad ziemią i obsypać roślinę grubą warstwą ściółki. Rusza dość późno z wegetacją, bo nawet w drugiej połowie maja, wówczas warto ją regularnie zasilać.

Rewelacyjnie udekoruje nam eksponowane, słoneczne skwery. Posadzone kilka sztuk w rzędzie uformuje szalenie atrakcyjny „żywopłot”. Doskonale będzie się czuć i prezentować na brzegu oczka wodnego. Możemy uprawiać go jako roślinę doniczkową w dużych pojemnikach na jasnych balkonach i tarasach.

Hibiskus bylinowy Cherry Cheesecake to roślina ukorzeniona w doniczce C-5.