Atrakcyjna odmiana o zgrabnej sylwetce. Wytrzymała i odporna na choroby, nie ma szczególnych wymagań środowiskowych. Warto zatem wygospodarować dla niej miejsce nawet w mniejszych przestrzeniach.
Stosunkowo szybko rosnąca odmiana osiągająca finalnie 15 – 20 m wysokości. Pień wyprostowany i dość gruby, liczne pędy układają się naturalnie w dość uporządkowany sposób formując gęstą, zwartą, kształtną koronę. Początkowo wyraźnie stożkowata, z wiekiem bardziej owalna, o rozpiętości do 6 m.
Blaszki na długich ogonkach, miękkie, okazałe, długości ponad 10 cm. W zarysie szerokojajowate do okrągławych, z drobnym piłkowaniem na obrzeżeniach oraz sercowatą nasadą i ostrym wierzchołkiem. Powierzchnia w kolorze stonowanej zieleni okryta miękkimi włoskami, jesienią okrywa się złocistymi barwami.
Na ogół w pierwszej połowie lipca rozwijają się żółtozielone, drobne kwiaty zebrane po kilka sztuk w zwisające grona. Wydzielają charakterystyczny, słodki zapach, stanowią cenny kąsek dla pszczół i innych owadów.
Odmianę wyselekcjonował w Belgii De Martelaer Boomkwekerijen, wprowadzona została na rynek ogrodniczy w 2005 roku.
Warunki uprawy:
Stanowisko – ładnie rośnie w miejscach słonecznych do półcienistych.
Gleba – świetnie radzi sobie w przeciętnych ziemiach ogrodowych, choć najbardziej lubi podłoże żyzne, dość wilgotne, zawierające wapń.
Mrozoodporność zupełna na terenie całego kraju, toleruje spadki temperatury do około -32°C.
Pięknie prezentuje się jako samotnik, można wówczas podziwiać jej urokliwą sylwetkę. Posadzone w rzędzie formują zgrabne szpalery. Doskonale nadaje się do tworzenia parkowych czy osiedlowych alejek.
Roślina ukorzeniona w doniczce c10 wysokość 150,170 cm |